Afsnit 1: “Det føltes som en kidnapning.” Nu fortæller familier den mørke historie om krisecenteret, hvor børn altid har ret

 


Der var pandekager om morgenen, ubegrænsede mængder slik og ingen sengetider. PlayStation. Cigaretter. Gavekort. Tøj. For Noah og Ida var det en befrielse at komme i Joannahuset – Danmarks første krisecenter for unge. De var 14 år, de var usikre på livet, og de havde begge bøvl med skolen og forældrene derhjemme.

På krisecentret var der søde og dygtige voksne, der lyttede til dem. Sådan ægte. De troede på dem og bakkede dem op. Så i timevis fortalte de deres historier og hørte om deres rettigheder.

Noah oplevede en frihed, han slet ikke følte hos sine forældre. Han kunne sidde og tage snus i sofaen. Han kunne gå ned at ryge, når det passede ham. Han var herre i eget liv.

Men nu står Noah, Ida og yderlige to unge, samt deres – og andres – forældre frem for første gang og siger, at ikke alt i huset er, som det burde være. I dag mener de unge, at Joannahuset manipulerede dem og eskalerede konflikten mellem dem og deres forældre. Og at det har haft store konsekvenser for deres liv.

Folk skal ligesom vide, hvad for et sted det her i virkeligheden er,” siger Noah.

Det her er første kapitel i serien På børnenes side. Historien handler om Joannahuset. Et privat krisecenter, der er blevet hyldet af både politikere, skuespillere og influencere for deres nyskabende tilgang til at hjælpe udsatte børn og unge.

Huset ledes af den karismatiske Jette Wilhelmsen, der er helt åben om, at huset er et nybrud og bryder med mange af de måder, som man hidtil har passet på udsatte børn.

Grundideen er ret enkel: Joannahuset betvivler aldrig, hvad børn og unge fortæller. Og stedet er på den måde blevet symbolet på en bevægelse, der de seneste år har præget socialpolitikken på børneområdet.

Jeg vil være børnenes statsminister,” sagde Mette Frederiksen i sin nytårstale for nogle år siden, hvorefter den daværende S-regering præsenterede en stor reform, der blandt andet betyder, at systemet fremover skal lytte meget mere til børn og unge i sociale sager.

 Læs mere

Kommentarer

Populære opslag