Forældrekoordinator

 


Forslag til Løsning; 3. februar 2024

Frankrig: Forældrekoordinator

Det parallelle forældreskab er en tilgang, der i bund og grund handler om, at det i en periode efter et brud kan være vanskeligt for forældrene at samarbejde eller "konfliktnedtrappe" men at det for børnene fanget i midten, er det mest hensigstsmæssige over tid at bevare en god, regelmæssig og omfattende kontakt.

I Frankrig er man inspireret af den belgiske Dinant-model, der i hovedparten af §§ 6 og 7 sagerne sikrer afgørelser indenfor 30 dage, som så skal udmøntes i praksis.

Det ved man kan være vanskeligt, men et initiativ kaldet "forældrekoordinator" er under udrulning.

Det kan umiddelbart vække associationer til den svenske ordning "Barnets advokat" eller ordningen "Guardian ad Litem", som benyttes i bl.a. USA og Australien, men adskiller sig signifikant herfra idet forældrekoordinatoren ikke har en undersøgende/udredende rolle ifm. sagens belysning, men skal håndtere hverdagen efter rettens afgørelse.

I Canada (Quebec), der i tilgangen på det familieretlige område på mange måder minder om den belgiske Dinant-model, anvendes også "forældrekoordinator".

Forskning tyder på forældrenes konflikt oftest klinger af efter 1-1½ efterbruddet.

Derfor giver det også langt mere mening at sikre hurtige afgørelser(max. 30 dage)  og derefter, om nødvendigt, indsætte en "forældrekoordinator" eller som i Belgien lade parternes advokat stå herfor, således at der etableres et lavpraktisk samarbejde.

Økonomisk set vil det næppe være en meromkostning, sammenholdt med de ressourcer der idag spenderes i de langvarige forløb forbundet med familieretslige sager, tværtom.

Man kan i den forbindelse overveje forskelige modeller for medfinansiering, således at der indarbejdes et ekstra incitament for at parterne medvirker positivt.

Man undgår også at eskalere konflikten og/eller fastfryse denne på et niveau, der er vanskeligt at deeskalere.

Hovedgevinsten er dog at barnet sikres god kontakt til begge forældre og der netværk de repræsenterer i stort set hele forløbet, i modsætning til nuværende praksis hvor man gerne skævvrider eller afbryder kontakt.

Kilder:

Frankrig:
Link: https://coordinationparentale.fr/coordination-parentale

Canada - Qubec:
Link: https://coursuperieureduquebec.ca/fileadmin/cour-superieure/Districts_judiciaires/Montreal/Projet_de_Coordination_parentale_-_nov_2023.pdf

Canada - Montreal
Link: https://coordonnateurparental.com/
Link: https://plus.lapresse.ca/screens/4469-7a40-536d6bf9-bd16-6153ac1c606a__7C__5YWV2oU.-e10.html

Stikord:

coordonnateurparental
coordonnateur des parents
coordonnateur parent

Kommentarer

Populære opslag