Narcissistisk personlighedsforstyrrelse (NPD)

 

 

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse (NPD) er et gennemgribende træk blandt fremmedgørende forældre, der kaster en lang og giftig skygge over deres børns følelsesmæssige velbefindende. Et barns medfødte behov for at blive elsket bliver tragisk forvrænget, når det udsættes for en narcissistisk forælders manipulerende tendenser.

Narcissister, drevet af en umættelig appetit på opmærksomhed, beundring og validering, engagerer sig i et destruktivt adfærdsmønster kendt som narcissistisk forsyning. Denne adfærd bliver særlig udtalt under skilsmisse, hvilket kan markere begyndelsen eller fremskyndelsen af forældrenes fremmedgørelse. Den fremmedgørende forælder anvender forskellige taktikker til at forgifte barnets opfattelse af den 'målrettede' forælder. Disse taktikker inkluderer at projicere al uret over på 'målet' forælder, nedgøre dem og sløre linjerne mellem forælder og fortrolig (forældreskab). Dette resulterer i, at barnet føler frygt, forvirring og mistillid til en elsket, kærlig forælder. Nedfaldet fra en sådan manipulation strækker sig til skabelsen af traumebånd, der bryder de medfødte tilknytningsbånd mellem barnet og 'mål' forælderen. Tvangskontrol og manipulation anvendes som redskaber til at sikre, at barnet forbliver en let tilgængelig kilde til narcissistisk forsyning. En anden grusom metode, der anvendes, er triangulering, hvor den narcissistiske forælder manipulerer forhold for at provokere jalousi og følelsesmæssig nød hos deres ofre. Dette strækker sig ud over blot opmærksomhedssøgende til at nyde deres ofres følelsesmæssige lidelse (barn, ekspartner og enhver, der er knyttet til dem).

En nærmere undersøgelse afslører, at disse fremmedgørende forældre ofte udviser høje niveauer af somatisk og ondartet narcissisme. Det er sammensætningen af narcissistisk personlighedsforstyrrelse og antisocial personlighedsforstyrrelse, der giver anledning til ondartet narcissisme. Deres adfærd er præget af en skamløs egoisme og en ret, der tilsidesætter andres rettigheder og velfærd. Ondartet narcissisme kan også manifestere sig som paranoia, hvor den fremmedgørende forælder fremmer en følelse af at blive truet og forfulgt. Selvom der mangler konkrete beviser, kan denne opfattelse (eller delte vrangforestilling) yderligere bidrage til den forvirrende, angstfyldte og giftige atmosfære omkring barnet.

Det er frygtelig trist, faktisk er det krænkende, at det (fremmedgjorte) barns medfødte søgen efter kærlighed udnyttes hensynsløst. At anerkende tegnene og forstå dybden af denne manipulation er afgørende for at sikre velfærden for de uskyldige ofre, der er fanget i nettet af narcissistisk forældrefremmedgørelse.

Kommentarer

Populære opslag